Pet za Petu!

Crowdfunding kampanjom "Za Petu!" pomogli ste nam o organizaciji proslave 80.-og rođendana škole. Uspješnim ostvarenjem ovog cilja nastavljamo prikupljati sredstva za izradu monografije škole i svečani event povodom njenog izdavanja.
Pet za Petu!
Pet za Petu!

Crowdfunding kampanjom "Za Petu!" pomogli ste nam o organizaciji proslave 80.-og rođendana škole. Uspješnim ostvarenjem ovog cilja nastavljamo prikupljati sredstva za izradu monografije škole i svečani event povodom njenog izdavanja.

V. gimnazija
Sakupljeno 73,605.00 KN od 56 podržavaoca
  • 98%

98 % od 75,000.00 KN

Zašto smo pokrenuli ovu kampanju za našu školu?

Crowdfunding kampanja Pet za Petu! ima za cilj pomoći Petoj gimnaziji da dostojanstveno proslavi svoj 80. rođendan što je kao jedna od najboljih škola u Republici Hrvatskoj zasigurno i zaslužila. Prvi cilj kampanje je bio pomoći u organizaciji proslave 80.-og rođendana škole u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 17. siječnja 2019. Taj cilj je uspješno ostvaren stoga nastavljamo sakupljati sredstva za izradu monografije škole koja će prema našoj procjeni biti gotova u travnju. Sva ostala sredstva koja će se prikupiti, iskoristit ćemo za obnovu zgrade škole. Riječ je o radovima unutrašnjeg uređenja – bojanju zidova, uređenju stolarije i opremanju učionica.

Što očekujemo od vas?

Kako bi ispunili svoje rođendanske želje potrebna nam je pomoć svakoga od vas. Simboličnom donacijom možete učiniti puno za sve one nadarene učenike koji sjede u klupama Pete gimnazije, ali i za sve generacije koje dolaze.

Povijest škole

Tijekom proteklih 70 godina u Petoj gimnaziji maturiralo je preko 12 000 učenika i radilo je 513 djelatnika. Školu su kroz ovih sedamdeset godina rada vodili brojni vrsni direktori, odnosno ravnatelji - Blaž Madjer, Branko Pavlović, Leon Rajić, Vice Zaninović, Josip Mišić, Milica Jergovič, Milan Tepurić, Anđela Ricov, Ivan Rušak i Petar Mladinić i sadašnji ravnatelj Tihomir Engelsfeld. U našoj školi je danas zaposleno 58 nastavnika, 3 stručna suradnika, 4 administrativno-tehničkih radnika i 9 pomoćnih radnika.

Peta gimnazija osnovana je kraljevskim ukazom 7. studenog 1938. godine kao V. muška realna gimnazija, čime je odvojena od tadašnje I. gimnazije. U prvoj školskoj 1938/39. godini je imala 762 učenika raspoređena u 17 razrednih odjela sa po 45 učenika.

Početkom Drugog svjetskog rata redovita nastava je prekinuta, a rad se dijelom odvija u Učiteljskoj školi u Medulićevoj ulici 33. Kasnije se održava konzultativna nastava s polaganjem ispita.

Školske godine 1948./49. ostaje bez nižih razreda, te ostaju samo (IV.), V., VI., VII. i VIII. razredi. Seli se u Klaićevu ulicu, a prostor dijeli sa VIII. ženskom gimnazijom s kojom se spaja 1960. godine, čime se formiraju mješoviti razredi. Radi u dvije smjene s 32 razredna odjela. Škola se zatim usmjerava prirodoslovno-matematičkom programu u većini razrednih odjela čiji se broj smanjuje na 28. Broj razrednih odjela i programska orijentacija na prirodoslovno-matematički smjer ostaje do reforme 1977. godine kojom se ukidaju gimnazije.

Škola od 1946. godine nosi ime V. gimnazija Bogdan Ogrizović, te s tim imenom 1977. godine ulazi u Pedagoški obrazovni centar. U okviru Pedagoškog obrazovnog centra s XI. gimnazijom i Školom za odgajatelje, V. gimnazija zadržava svoje profesore i kvalitetne programe. Nakon godine i pol dana  uvodi se i prirodoznanstveni profil laboranta u fizici – program sličan današnjem programu prirodoslovno-matematičke gimnazije.

Od 1990. godine škola je ponovno verificirana kao prirodoslovno-matematička gimnazija, a 1991. godine se vraća se ime Peta gimnazija.

Aco Momcilovic
Julije Domac
Petra Čunčić Novaković
davor bruketa
Josip Saban
Anonimni donator
Borut Hadžialić
Maja Laura Kresic (x Potocki)
Marko Pavic
Gašpar Novak
Katija Jaram
Ozren Vinter
Luka Krejči
Bruna Kostelac Košir
Ruđer Novak
Eleonora Jurela
Vida Bobic
Patrik Stanić
Anonimni donator
Juraj Grizelj
Marko Košiček
Hrvoje Benko
Dinko Brcic
Vladimir Krstić
Kamilo Rudeš
Marko Ergović
Karmen Ivančić
Anonimni donator
Krešimir Gluhak
Andrea Novaković
Ivan Loncaric
Neborex d.o.o.
Smiljka Selanec
Lovrenka Grzunov
Petra Bago
Carmen Bago
Darinko Bago
Marko Bago
Anonimni donator
Matej Korlaet
Sanja Autischer
Petar Kovačević
Berislav Jerneić
Anonimni donator
Anonimni donator
Arafat Selmani
Tvrtko Tadić
Anonimni donator
Ivan Kunšt
Mirna Maravić
Anja Katalinić - Elektro-energetika
Končar d.d.
Ignac Lovrek
Goran Marković
Sanja Mikulic (x Mrđa)
Marko Stritof

Digitalna zahvalnica 50.00 kn

Primit ćete na dar zahvalnicu škole u digitalnom obliku.

Doniraj 50.00 KN

Facebook objava 100.00 kn

Primit ćete na dar zahvalnicu škole u digitalnom obliku, a Vaše ime ćemo objaviti na Facebook stranici naše škole.

Doniraj 100.00 KN

Zahvalnica na web stranici škole 200.00 kn

Primit ćete na dar zahvalnicu škole u digitalnom obliku, a Vaše ime ćemo objaviti na donatorskoj listi web stranice škole.

Doniraj 200.00 KN

Monografija V. gimnazije 500.00 kn

Primit ćete na dar zahvalnicu škole u digitalnom obliku te monografiju V. gimnazije.

Doniraj 500.00 KN

Gost na svečanom rođendanu i posebno priznanje 1,000.00 kn

Primit ćete na dar zahvalnicu škole u digitalnom obliku te posebno priznanje koje će Vam biti uručeno na svečanom obilježavanju rođendana gimnazije u dvorani Vatroslav Lisinski 17.1.2019. godine.

Doniraj 1,000.00 KN